Museum Spilliaert Huis gesloten vanwege erbarmelijke toestand Koninklijke Gaanderijen

Museum Spilliaert Huis gesloten vanwege erbarmelijke toestand Koninklijke Gaanderijen

30/04/2021

Vijf jaar geleden opende op het einde van het Thermae Palace de exporuimte met volle focus op werk van kunstschilder Léon Spilliaert. Dit museum aan het einde van de Koninklijke Gaanderijen zet zijn activiteiten tijdelijk stop. Weer iets om echt kwaad over te worden! “Structureel probleem aan het gebouw”... ‘t Zal wel, als je zo lang de Koninklijke Gaanderijen verwaarloost!

Wanneer wordt dit nu eindelijk gerenoveerd? Volgens Schepen Björn Anseeuw (N-VA): "Als alles goed gaat kunnen we in de loop van volgend jaar met de renovatie beginnen."

Reeds in 2017 organiseerde dement Oostende een ludieke actie omtrent de Koninklijke Gaanderijen op de zeedijk. Uitgerust met veiligheidshelmen en fluo-vestjes deelden we er flyers uit om te waarschuwen voor vallend puin bij talrijke beeldbepalende erfgoedpanden in de stad.

De Koninklijke Gaanderijen geraakten door een gebrek aan onderhoud zo verkommerd dat er puin van het plafond viel, en een aannemer het plafond moet stutten en met netten afdekken om voorbijgangers te beschermen tegen vallend puin. De Koninklijke Gaanderijen werden toen in 2017 uit veiligheidsoverwegingen volledig gesloten voor het publiek.

We zijn vandaag 2021... Het vijfde zomerseizoen dat onze Gaanderijen er verminkt bijstaan.

Bericht van het Spilliaerthuis

Beste Spilliaert Liefhebbers

Langs deze weg willen wij u informeren dat vzw Het Spilliaert Huis de activiteiten tijdelijk stop zal zetten. Dit vanwege een structureel probleem aan het gebouw – een beschermd monument waarvan de restauratie reeds werd aangekondigd. Het Spilliaert Huis kan voorlopig niet meer worden opengesteld voor het publiek.

Voor de geplande tentoonstelling ‘Nu of nooit! De grote verwachtingen van Léon Spilliaert voor het jaar 1921’ (curator Lieven Van den Abeele) proberen wij een oplossing te zoeken zodat deze nog dit jaar in een andere locatie kan doorgaan.

Wij bedanken graag onze sponsors, patroons, vrienden, vele bezoekers, medewerkers en vrijwilligers voor de 7 bijzondere tentoonstellingen die we de afgelopen 5 jaar in Het Spilliaert Huis konden organiseren dankzij jullie steun en enthousiasme.

Wij houden ons eraan u te informeren van zodra de activiteiten hervatten.

Met warme groeten en heel graag tot ziens!

Het Spilliaert Huis

  

Tags